Deser ryżowy z owocami
Ostatnio mam problem z żołądkiem, więc codziennie pije herbatę z ziół, które mam w domu i staram się jeść lżej. Dużo lżej i tak rano postanowiłam przekąsić marchewkę na parze a teraz na obiad deser ryżowy, może już nie tak lekko ale brzuch wciąż mnie nie boli i jest najedzony. Do tego dostałam Francuską konfiturę z pomarańczy słodzonych sokiem z winogron. Naprawdę jej smak jest wyjątkowy a z dodatkiem paru winogron, obłędny. Deser ryżowy kojarzy w mi się z dzieciństwem i jest naprawdę pożywny. Oczywiście nie wygląda jak pierwszoklasowe danie ale na pewno jest smakowite. Polecam też mój napój ziołowy, bardzo łagodzi żołądek.
Składniki:
- pół szklanki ryżu
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- cukier waniliowy (zamknięty z laską wanilii)
- 3 łyżki miodu
- łyżka konfitury pomarańczowej
- parę sztuk winogron
Przygotowanie:
- Ryż zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 7 minut. Powinien wtedy wchłonąć całą wodę, następnie dodajemy mleko, cukier i miód. Gotujemy chwilę do miękkości, podajemy z konfiturą i winogronami.
Rada: Zamiast cukru waniliowego można użyć zwykłego lub np muscovado. Ja użyłam ryżu jaśminowego, dzięki czemu bardzo szybko danie było gotowe.
Jak ja uwielbiam takie deserki. Najbardziej na śniadanie. Niby nic, niby prosto, a smak? Genialny.
OdpowiedzUsuńNa zdrowie! Nie tylko lekkostrawny, ale i lekko wygląda Twój posiłek. ;)
OdpowiedzUsuńa niby takie proste.. zapach musi być nieziemski, smak tym bardziej! zdjęcie cudne ;-)
OdpowiedzUsuńFajne danie:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ten deser! lubie dania z ryzem, a na slodko najbardziej :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na śniadanko :)
OdpowiedzUsuń