wtorek, 7 sierpnia 2012

Deser ryżowy z owocami

Ostatnio mam problem z żołądkiem, więc codziennie pije herbatę z ziół, które mam w domu i staram się jeść lżej. Dużo lżej i tak rano postanowiłam przekąsić marchewkę na parze a teraz na obiad deser ryżowy, może już nie tak lekko ale brzuch wciąż mnie nie boli i jest najedzony. Do tego dostałam Francuską konfiturę z pomarańczy słodzonych sokiem z winogron. Naprawdę jej smak jest wyjątkowy a z dodatkiem paru winogron, obłędny. Deser ryżowy kojarzy w mi się z dzieciństwem i jest naprawdę pożywny. Oczywiście nie wygląda jak pierwszoklasowe danie ale na pewno jest smakowite. Polecam też mój napój ziołowy, bardzo łagodzi żołądek. 

Składniki:
  • pół szklanki ryżu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier waniliowy (zamknięty z laską wanilii)
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka konfitury pomarańczowej
  • parę sztuk winogron

Przygotowanie:
  • Ryż zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 7 minut. Powinien wtedy wchłonąć całą wodę, następnie dodajemy mleko, cukier i miód. Gotujemy chwilę do miękkości, podajemy z konfiturą i winogronami.

Rada: Zamiast cukru waniliowego można użyć zwykłego lub np muscovado. Ja użyłam ryżu jaśminowego, dzięki czemu bardzo szybko danie było gotowe.



6 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam takie deserki. Najbardziej na śniadanie. Niby nic, niby prosto, a smak? Genialny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdrowie! Nie tylko lekkostrawny, ale i lekko wygląda Twój posiłek. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a niby takie proste.. zapach musi być nieziemski, smak tym bardziej! zdjęcie cudne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi sie ten deser! lubie dania z ryzem, a na slodko najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)