piątek, 3 sierpnia 2012

Zapiekane figi z pistacjami

Ostatnio w lokalnym warzywniaku udało mi się dostać figi, niestety zielone ale również dobre! Zastanawiałam się jak je wykorzystać i trochę poeksperymentowałam i wyszło wyśmienicie! Wytrawna przystawka z nutą słodkości i aromatem ziół. Jak dla mnie ideał, wręcz zaskoczyło mnie to, że przepis tak mi się udał a został stworzony z tego co po prostu mam na tę chwilę w kuchni. Możliwe, że zainspirowałam się w Kraskowie! Niesamowitym miejscu, o którym pisałam w tym poście:


Hotel Pałac Krasków

oraz

Oficjalna Strona 
 


Miejsce naprawdę niesamowite, dodam jeszcze, że właściciel jest mecenasem sztuki i pochodzi z Wiednia. Bardzo sympatyczny człowiek, który kocha sztukę a pałac traktuje jako swoją spuściznę. Mam zamiar częściej tam bywać i relacjonować pobyt, który stał się dla mnie jedną z ważniejszych chwil w życiu. Chciałabym aby w Polsce powstawało więcej takich miejsc i aby zostały doceniane, ponieważ tak naprawdę nikt o nich nie wie! A tym bardziej ciche miejsce z końmi, ogrodami i dobrą restauracją zasługuje aby przebywali tu nie tylko zagraniczni goście ale też Polacy, którzy szukają odpoczynku. Prawdziwego odpoczynku, uważam, że to jedyne takie miejsce. Trzeba je docenić!

Pomożecie mi?


A teraz moja potrawa:
Zapraszam

 Składniki:
  • 4 figi
  • 4 plasterki sera mozzarella
  • kawałek szynki 
  • gałązka rozmarynu 
  • odrobina soli i odrobina cukru muscovado
  • posiekane pistacje
  • kilka borówek

Przygotowanie:
  • Piekarnik nastawić do 200 stopni i podpiec figi przez 10 min. Następnie tuż po wyjęciu nafaszerować serem i odstawić.
  • Szynkę zawinąć w rulonik i wsadzić do niej rozmaryn. Następnie położyć na talerzyk a na nią figę i obsypać pistacjami. Na szynkę dać odrobinę soli a na figę odrobinę cukru (naprawdę odrobinę). Udekorować borówkami i delektować się smakiem!




7 komentarzy:

  1. Łał. Czasami się zastanawiam, skąd bierzesz pomysły na takie dania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Crispy Biscuits03.08.2012, 19:14

    Jeszcze nigdy nie jadłam fig. Jestem ciekawa, jak smakują. Podoba mi się Twoja propozycja ich podania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. danie wyglada bardzo wykwintnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochani! Proszę dodawajcie w komentarzach adres swojego bloga, bardzo mi to pomoże! (tam niżej pisze, że jest możliwość dodania).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio coś podobnego robiliśmy - tartę z figami i serem...Ja tam lubię figi pod każdą postacią...zwłaszcza z jakimiś wyraźnymi dodatkami...Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. www.wszedobylskie.blogspot.com05.08.2012, 09:14

    Wygląda bardzo smakowicie i bardzo elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Są już figi w sklepach? Bo czekam na nie z utęsknieniem! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)