środa, 17 października 2012

Królik w sosie śmietanowym


Dzisiaj nie mój przepis tylko gościnny, a mianowicie dzieło mojego taty. Bardzo chciał aby przepis pojawił się na blogu. Co prawda z powodu warunków zdjęcie nie jest idealne. Ale uwierzcie mi, przepis jest idealny. Podobno najlepiej podgryzać chlebkiem (mój tato wszystko tak je). Ale ma to swój urok.

Zapraszam

Składniki:

  • 1 królik
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 150ml wody
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 200ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • cukier   
  • pół szklanki białego wina
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
  • Zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa na 8 części. Każdą część nacieramy solą i pieprzem. Cytryny myjemy, kroimy w plasterki i obkładamy nimi mięso. Tak przygotowany królik powinien poleżeć w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
  • Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Cebulę obieramy i siekamy, następnie szklimy. Wyjmujemy królika z lodówki, zdejmujemy z niego cytryny i każde mięso oprószamy mąką. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy pozostałe masło i na dużym ogniu podsmażamy królika z każdej strony.
  •  Następnym krokiem jest zmniejszenie ognia pod garnkiem, dodanie zeszklonej cebuli z tłuszczem oraz oprószenie całości mąką. Smażymy danie przez 4 minuty cały czas mieszając.
  •  Dodajemy bulion i wino, ewentualnie wodę, według potrzeby. Gotujemy przez 50 minut i pod koniec doprawiamy. 
  • Podajemy z chlebem, warzywami i sosem.









3 komentarze:

  1. Królik to chyba wymagające mięso.
    Jestem przekonana, że wyszło krócho i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. łał. masz zdolnego tatę.
    ja królika nigdy nie jadłam, ale moze kiedys ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak,ale kiedy dodac smietane?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)