Uwaga: Drugim etapem jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Ja użyłam 6 kostek mlecznej i ponad 60g gorzkiej. Ewentualnie do masy można dodać 2 łyżki mąki aby była mniej płynna. Dekorować możemy orzechami startymi lub dekoracjami cukierniczymi.
Składniki:
- Czekolada gorzka i mleczna
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)
- cukier puder (najlepiej mieć całe opakowanie)
- 3/4 masła
- 2 łyżki serka mascarpone
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki poza czekoladą połączyć w misce. Następnie włożyć do mikrofalówki na około 40s tak aby powstała masa miękka lecz nie do końca płynna. Wymieszać dokładnie i zacząć dodawać cukier puder. Może się zdarzyć, że użyje się go mniej lub więcej. Efekt powinien być taki, że masa będzie przypominała ciasto, ma być zbita i nie płynna.
- Następnie dobrze jest włożyć na 15 minut do lodówki do stężenia. Dłonią wyrabiać drobne kulki i układać na papier do pieczenia. Można je dać na całą noc do lodówki lecz dobrze również wychodzą jeżeli da się do zamrażalnika na 20 minut.
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, kiedy jest już płynna bierzemy wykałaczkę. Wbijamy ją w masę i powoli wkładamy do czekolady tak aby cała się zanurzyła. Następnie wyciągamy i kładziemy na papier.
- Czekoladki dobrze jest przechowywać w lodówce.
omomomomomomo Przepyszne były !
OdpowiedzUsuńMusiały smakować świetnie, takie połączenie zawsze się sprawdza:)
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną taką czekoladkę i mogę umierać. :D
OdpowiedzUsuńŚliczna kompozycja. pychotki! :)
OdpowiedzUsuń