wtorek, 27 listopada 2012

Żeberka wieprzowe w miodzie

Ostatnio dostałam ciekawy prezent. Ogromną miskę kiełbas, kaszanek, pasztetów, karkówek i żeberek. Wszystkie swojskie ze wsi i sama muszę przyznać, że obłędnie pachną. Choć sama nie jadam zwykle mięsa to część żeberek udało mi się ciekawie wykorzystać. Trzeba zrobić miejsce w lodówce, na moje jogurty i sałatki.

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka marynaty BBQ
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • ser kozi
  • liście szałwii, oregano i tymianku

Przygotowanie:
  • Dzień wcześniej mięso zamarynować w sosie BQQ wraz z oliwą i miodem. 
  • Na następny dzień, nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
  • W małej miseczce zmieszać paprykę, BBQ, miód, oliwę, sól i pieprz. A następnie pędzelkiem wysmarować marynatą żeberka. Piec przez godzinę, co 15 minut, obracając i smarując marynatą.
  • Podawać z serem kozim, ziołami i winem. 



22 komentarze:

  1. Przepyszny pomysł na żeberka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym takiego mięska ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I danie wyśmienite i fotki piękne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd wytrzasnąć tę marynatę BBQ??? Proszę o radę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)