sobota, 19 maja 2012

Sałatka z awokado

Potrzebowałam dzisiaj odświeżenia a z drugiej strony potrzebowałam porcję na bardzo szybko. Po zastanowieniu padło na sałatkę. Koniecznie musiało być awokado i moja piękna bazylia. Reszta już sama przyszła.

Składniki:
  • pęczek bazylii czerwonej
  • pół awokado
  • listek sałaty
  • plasterek szynki parmeńskiej
  • połowa mozzarelli
  • przyprawy do smaku

Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • przyprawy do smaku


Przygotowanie:
  • Awokado obrać ze skórki i pokroić na cieniutki paseczki. Bazylię i sałatę umyć oraz położyć na talerz. Dodać szynkę parmeńską. 
  • Mozzarelle przekroić na pół i zgnieść widelcem.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać po potrawie.






 

3 komentarze:

  1. niby prosta, ale nie banalna. Na pewno fajny efekt połączenia bazylii, awokado, i surowej ilość dodatków ziołowych.. bomba :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
    Szana ;)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. oh, awokado! kupiłam pierwszy raz w tym tygodniu i już się zrobiło baardzo dojrzałe. Mam zamiar je wypróbować, planowałam taką pastę-masło kanapkowe, masz może na to jakiś ciekawy, sprawdzony pomysł? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. słyszałam jeszcze, że można doń dodać czosnek... :D hmm, mam nadzieję, że do jutra to awokado ''dożyje'', bo nie chce mi się dziś z nim kombinować.. dam znać, co mi wyszło! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)