poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Sałatka z serem halloumi

Przyszedł czas na sałatki w moim domu. Nie wiem czy opowiadałam, ze jestem maniaczką serów. Chyba tylko tego nigdy nie brakuje w mojej lodówce, nawet powoli kiełkuje u mnie myśl aby zrobić samej taki ser w domu. Byłoby to cudowne doświadczenie! Ale wracając, ostatnio dostałam ser halloumi i postanowiłam zrobić moje ulubione połączenie tego sera, czyli z jajkiem i konfiturą. 

Jak wyszło?

Dodałam do całości jeszcze zioła, które świetnie oczyściły kubki smakowe. Nie mówiąc o tym, że bardzo dobrze działają na żołądek. 

Zapraszam


Składniki:
  • 6 plasterków sera halloumi (lub oscypka)
  • garść ziół (szałwii, bazylii, szczypiorku i tymianku)
  • jajko
  • łyżeczka konfitury z żurawiny
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki oliwy
  • chlebek miodowy

Przygotowanie:
  • Zerwać świeże zioła i podać do talerza skropione oliwą. Na patelni usmażyć jajko na miękko a następnie plasterki sera. Jajko położyć na zioła a potem sera, kiedy będzie już rumiany. Łyżeczką nałożyć na niego konfiturę. Doprawić i podawać z chlebkiem żytnim.


4 komentarze:

  1. Prezentuje się naprawdę apetycznie. :) Zawsze zadziwiasz mnie swoimi połączeniami, bo jestem gotowa uwierzyć, a raczej nie śmiem zaprzeczyć, że są udane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażony/grillowany ser halloumi jest pyszny:) Twoje zdjęcie to potwierdza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta Karaś13.08.2012, 20:05

    uwielbiam halloumi w każdej postaci - Twoje danie zachęca do jedzenia. bardzo bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. co dziś jemy mamo14.08.2012, 11:35

    My również uwielbiamy sery. Twoja propozycja jest godna wypróbowania. Śliczne zdjecia :-) pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)